Пловдив ул.Кракра 1-а;
тел. 032/ 26 06 99 
За спешни случаи:
моб. 0899 818 379

Вътрешни паразити - опасности и профилактика

Вътрешните паразити са проблем както за домашните любимци, така и за техните собственици и това е една от профилактиките които всеки стопанин на куче или коте би трябвало да знае, че трябва да прави редовно.
Най- често срещаните плоски и кръгли паразити (тении и глисти) -са сериозна заплаха за здравето, а понякога дори и за живота на домашните любимци и техните стопани. Неблагоприятните последствия най-общо могат да се опишат така:

 

Паразитите консумират важни за организма вещества – витамини, аминокиселини, минерали.
Живеещите в червата паразити механично увреждат стената им и така създават условия за навлизане на вторични инфекции.
Постъпилата в организма храна не се усвоява добре и това често води до диария или повръщане.
При много масивна инвазия може да се стигне до запушване на червата.
Отделят токсини, които влияят върху обмяната на веществата в организма и подтискат имунната му система.
Ако опаразитяването е силно то животното изостава в растежа си, по-податливо е на други заболявания, не изгражда добър имунитет след ваксинация.

Ларвите на някои паразити извършват миграция в организма, започваща през стените на червата, черен дроб, диафрагма, плевра, бял дроб и от там обратно в червата, което отново създава предпоставка за вторични инфекции в тези органи.
Освен в червата обаче има и паразити специализирали се за живот и в други органи, като пикочен мехур, бъбреци, сърце, където също оказват неблагоприятно до животозастращаващо въздействие върху организма  например живеещите в дясното предсърдие и в белодробната артерия дирофиларии по-известни като червеи в сърцето. 


Заразяването на животните става по няколко начина - от майката по време на бремеността или с млякото след раждането, чрез поглъщане на яйца при облизване на козината, от заразена храна, изпражнения. У нас все още рядко стопаните почистват след своите любимци, а стои въпросът и с бездомните животни, които никой или много рядко обезпаразитява, а тези  фактори създават постоянна опасност.

Ларвите на някои видове паразити могат да проникнат през кожата. Такива са Uncinaria и Ancilostoma. Непрякото заразяване става при изяждане на други животни, риба или органи от тях в суров вид, които съдържат ларви. По този начин става заразяването с тениите. Хората също могат да пренесат с обувките си вкъщи яйца на паразити, да има такива в използваната пръст за цветя, както и да са транспорт за бълхи от вън вътре вкъщи, които от своя страна пренасят тенията Dipillidium caninum. По подобен начин се заразяват и хората – при пряк контакт с животните или непряко от околната среда. Неизмити плодове или зеленчуци, ако дете погълне пясък или пръст, лоша лична хигиена при големите. Поради така изброените начини на заразяване и неблагоприятни последици от наличието на паразити в организма, своевременната профилактика срещу тях е много важна, тъй като е почти невъзможно да предпазите от заразяване домашния си любимец, а в последствие съответно и себе си.

В България все още е сравнително широко застъпено схващането, че даването на препарат срещу вътрешни паразити на всеки 3-4 месеца е напълно достатъчно. Това обаче съвсем не е така! Тъй като времето за което един паразит се развива от яйце до възрастен е доста по-кратко - от месец до месец и половина при различните видове. Ето защо е правилно да обезпаразитявате домашния си любимец всеки месец, а ако видите в изпражненията му възрастни форми на паразити трябва да повторите отново препарата след 2 седмици. Бебетата кучета могат да бъдат обезпаразитени на дву или триседмична възраст за първи път, след което, ако са имали паразити се третират на всеки 2-3 седмици. Когато се ликвидира проблема профилактиката се прави всеки месец. Когато не виждате в изпражненията на домашния си любимец паразити това не означава, че не е заразен. Това се доказва, чрез направена копро проба, която има за цел да потвърди или отхвърли наличието на яйца на паразити в изпражненията. Ако котето ви или кучето ви никога не излиза от вкъщи това също не означава, че няма паразити или че не може да се зарази с такива.

Независимо от ситуацията, за да сте спокойни за здравето на вашия любимец, на вашите деца както и за своето собствено е най-добре да давате обезпаразитяващи таблетки всеки месец.